Skip to main content

Sertraline vermindert angst eerder dan depressie

Veel antidepressiva onderdrukken ook angst. Eén van de meest voorgeschreven middelen, Sertraline (merknaam zoloft) leidt zelfs tot een snelle vermindering van angstgevoelens. Dit, terwijl het bij een depressie weken duurt voordat er enige verbetering zichtbaar is. Zo komt naar voren in een nieuwe studie van het University College London.

De studie is volgens de onderzoeker ‘het grootste placebogecontroleerde onderzoek ooit van een antidepressivum dat niet door de geneesmiddelenindustrie is gefinancierd.’ Zo’n 653 mensen uit Engeland deden mee. Allen in de leeftijd van 18 tot 74 jaar met depressieve klachten gedurende de afgelopen twee jaar. Behandelaars twijfelden bij hen over het voorschrijven van een medicijn.

15% geen officiële diagnose

54% van de deelnemers was gediagnosticeerd met depressie, de andere 46% met gegeneraliseerde angstklachten. 15% van hen voldeed eigenlijk niet alle diagnostische criteria, maar hadden wel symptomen. Nog eens 30% had zowel angst- als depressieve klachten.

Terugdringen angst

De helft van alle deelnemers kreeg gedurende 12 weken sertraline, de anderen placebo-pillen. Conclusie: er was binnen 6 weken geen duidelijke vermindering in depressieve klachten. Sertraline leek echter wel gegeneraliseerde angstklachten terug te dringen, met een toenemende verbetering tussen de 6 en 12 weken. Degenen die het medicijn kregen, gaven twee keer zo vaak aan dat hun overall geestelijke gezondheid beter was geworden.

Geschikt voor een brede groep

De ernst van de depressie verschilde bij de deelnemers: van licht tot ernstig. Opvallend was dat de resultaten van dit onderzoek niet varieerden per ernst of duur van de klachten. Wat suggereert dat antidepressiva effect hebben bij een grotere groep patiënten dan tot nu toe verondersteld. Oók voor mensen die niet voldoen aan alle diagnostische criteria voor depressie of gegeneraliseerde angststoornis.

Voorstander van voorschrijven sertraline

‘Onze bevindingen steunen het blijven voorschrijven van sertraline en andere vergelijkbare antidepressiva voor mensen die kampen met depressieve symptomen,’ zeggen de onderzoekers over hun onderzoek. ‘Het lijkt erop dat mensen die het middel gebruiken zich minder angstig voelen, waardoor ze zich over het algemeen beter voelen. Zelfs als hun depressieve symptomen niet verminderen. We hopen dat we nieuw licht hebben geworpen op hoe antidepressiva werken.’

Bron: ‘The clinical effectiveness of sertraline in primary care and the role of depression severity and duration (PANDA): a pragmatic, double-blind, placebo-controlled randomised trial’

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl