Skip to main content

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar rol van het brein bij zelfdoding

Mensen die overgaan tot een poging tot zelfdoding doen dit mogelijk omdat ze anders omgaan met emoties dan mensen die niet nadenken over zelfdoding. Om de rol van het brein bij zelfdoding te begrijpen, wil het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) meer te weten komen over de onderliggende biologische mechanismen. Voor deze HOPES-studie zijn zij op zoek naar deelnemers.

De onderzoekers denken dat een aantal processen een rol spelen bij gedachten over zelfdoding. In de HOPES studie zijn zij geïnteresseerd in het verwerken (reguleren) van emoties, positieve toekomstige gebeurtenissen voor te kunnen stellen en het herkennen van emoties bij anderen.

Rol van het brein bij zelfdoding

Ze willen nagaan wat er in de hersenen gebeurt tijdens deze processen bij mensen die kort geleden een poging tot zelfdoding hebben gedaan.

De onderzoekers willen drie verschillende groepen mensen onderzoeken en vergelijken:

  • mensen die kort geleden (niet langer dan zes maanden voor het éérste bezoek) een poging tot zelfdoding hebben gedaan,
  •  mensen met een ernstige depressie die nooit een poging tot zelfdoding hebben gedaan (gedachtes aan zelfdoding zijn toegestaan),
  • mensen zonder psychische klachten.

Het onderzoek bestaat uit interviews, vragenlijsten en een MRI-scan. Voor uw deelname krijgt u een vergoeding van 25 euro (per meting). De deelnemers met een recente poging tot zelfdoding worden gevraagd na een jaar nog een keer te komen zodat we de? metingen kunnen herhalen.

Aanmelden HOPES Studie

Voor meer informatie is te verkrijgen via de website van de HOPES-studie, of via mail en telefoon: hopes@umcg.nl / 050 361 6430.

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl