Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Jongeren en ouders gezocht voor onderzoek naar beïnvloeden elkaars emoties en gedrag

26 juni 2018 - Geplaatst onder: Depressie, Meedoen onderzoek

De Universiteit Leiden werkt mee aan onderzoek om depressieve jongeren te helpen met een betere diagnostiek. Met het onderzoek willen promovendi Loes Janssen en Mirjam Wever meer inzicht krijgen hoe emoties en gedrag van ouders en jongeren elkaar beïnvloeden. Hiervoor zoeken zij jongeren (11 -17 jaar) waarvan ook minimaal 1 ouder of verzorger mee wil doen aan het onderzoek.

Met het onderzoek ‘Relaties en Emoties in Ouder-Adolescent Interactie (RE-PAIR)’ hopen de Leidse onderzoekers meer inzicht te krijgen in hoe emoties en gedrag van ouders en jongeren elkaar beïnvloeden. Met de resultaten van het RE-PAIR onderzoek willen zij de effectiviteit van de diagnostiek en behandeling van depressie onder jongeren te vergroten. Uiteindelijk willen zij een diagnostisch instrument en een familie-interventie ontwikkelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Curium-LUMC en GGZ Rivierduinen. ​

Elkaars emoties en gedrag beïnvloeden

De puberteit is voor jongeren een belangrijke ontwikkelingsfase. Er verandert veel, zowel lichamelijk als emotioneel. De puberteit kan ook leiden tot onzekerheid, stemmingswisselingen, en/of ruzies en discussies met ouders. Dit kan invloed hebben op het contact tussen ouders en jongeren. Waarom de puberteit in het ene gezin redelijk harmonieus verloopt en in het andere gezin met veel conflicten gepaard gaat, is nog onduidelijk. In het RE-PAIR onderzoek willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in hoe ouders en jongeren elkaars emoties en gedrag beïnvloeden.

Meedoen aan RE-PAIR?

Het onderzoek bestaat uit vragenlijsten, een onderzoeksdag, elektronische dagboeken en fMRI. Voor het onderzoek worden nog thuiswonende jongeren (11 -17 jaar) gezocht waarvan ook minimaal 1 ouder of verzorger mee wil doen aan het onderzoek. Ook jongeren zonder psychische klachten (en hun ouders) zijn welkom om mee te doen.

Meer informatie en aanmelden voor dit onderzoek kan op de website van RE-PAIR.