Skip to main content

Psychotherapie effectief bij ouderen met PTSS

Kortdurende psychotherapie is ook effectief bij ouderen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS); pessimistische verwachtingen hierover zijn vaak ongegrond. Interventies zoals narratieve exposure therapie (NET) en Present Centered Therapy (PCT) zijn ook op latere leeftijd veilig en effectief. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Jeannette Lely aan de Universiteit Utrecht.

Ouderen vormen binnen de geestelijke gezondheidszorg een groeiende doelgroep. PTSS is bij hen vaak een ernstige aandoening, die vraagt om effectieve psychotherapie.

Psychotherapie effectief bij ouderen met PTSS

Om het bewijsmateriaal voor psychotherapie bij deze doelgroep te versterken, evalueerde  Lely de effectiviteit van NET bij verschillende doelgroepen met behulp van een meta-analyse. Ook vergeleek zij de resultaten van NET met PCT in een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek met willekeurig gekozen oudere volwassenen (? 55 jaar oud).

Voor ouderen werden bemoedigende behandelresultaten van NET gevonden. De resultaten vertoonden in de PCT-groep een snellere symptoomdaling, maar vier maanden na de behandeling toonden beide behandelgroepen geen significant verschil meer. Daarnaast bleek PCT de psychosociale aanpassing te verbeteren.

Behandeling ook betekenisvol in deze levensfase

Bij ouderen kunnen langdurige overtuigingen veranderen, zelfs na een jeugdtrauma. Toenemende leeftijd, hoge symptoomernst noch jeugdtrauma beperkte de behandelresultaten. Psychosociale aanpassing, persoonlijke geschiedenis en zelfpercepties spelen een rol bij het herstellen van PTSS.

Waar PTSS vaak een verborgen variabele in het leven van ouderen is, blijkt veerkracht een verborgen factor te zijn in hun behandeling en herstel. Behandeling in deze levensfase kan betekenisvol zijn voor vele verdere levensjaren.

Proefschrift Jeannette Lely. Treating trauma-related disorders in later life.
Bron: Universiteit Utrecht 

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl