Skip to main content

Cognitieve Gedragstherapie in de preventie van depressie bij jeugd

Eén op de vijf jongeren heeft wel eens last van depressieve gevoelens, die zich verder kunnen ontwikkelen tot een depressieve stoornis. In samenwerking met de Universiteit Utrecht doet het Trimbos-instituut onderzoek naar de werkzame componenten van Cognitieve Gedragstherapie (CGT) in de preventie van depressie bij jeugd.

CGT is het meest effectief gebleken om een depressie te voorkomen. Dit is een therapievorm waarbij de focus ligt op het veranderen van gedachten en gedrag, en daarmee ook gevoel.  Het wordt vaak gebruikt om somberheid bij jongeren te verminderen en te voorkomen, en blijkt voor veel jongeren ook écht te werken.

Preventie van depressie bij jeugd

Het Trimbos-instituut doet onderzoek middels een experiment op 11 middelbare scholen in Nederland. In totaal doen 256 jongeren mee, die allemaal een preventieve CGT-training volgen waarin de componenten in verschillende volgorden worden aangeboden.

Middels dit onderzoek wordt zicht gekregen op hoe CGT werkt in de preventie van depressie bij jeugd zodat interventies verbeterd en gepersonaliseerd kunnen worden.

Specifieke componenten van CGT

Tijdens het onderzoek wordt specifiek gekeken naar het effect van gedragsactivatie, cognitieve herstructurering, probleem oplossen en ontspanning. Ook wordt onderzocht of uitmaakt in welke volgorde deze componenten worden aangeboden.

Bron: Trimbos-instituut

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl