Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Overmatig junkfood eten kan leiden tot depressie

28 september 2018 - Geplaatst onder: Depressie

Wie veel junkfood eet, loopt een verhoogd risico om een depressie te krijgen. Dat blijkt uit een nieuwe studie die is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Psychiatry. De wetenschappers bestudeerden 41 onderzoeken naar de link tussen eetgewoonten en depressie.

Depressie is de psychische aandoening die veel ontwikkelde landen voor hoge kosten stelt. In Nederland gaat het om bijna 3 miljard euro aan directe en indirecte kosten, berekende GGZ Nederland zo’n vijf jaar geleden.
Het belang voor wetenschappers om preventieve maatregelen te bekijken is dus groot, zowel vanwege het menselijk leed als het kostenaspect. Om die reden legden Camille Lassale en zes Britse, Spaanse en Australische medeonderzoekers 41 eerdere studies over dit onderwerp onder de loep.

Mensen die een mediterraan dieet volgen, hebben minder kans op een depressie. Vis, fruit, noten en groenten beschermen hen daartegen, zo lijken de studies uit te wijzen. ,,Een dieet dat ontstekingen veroorzaakt, kan zorgen voor systematische ontstekingen en dat kan direct voor een toenemend risico op depressie opleveren’’, verklaart Lassale aan de Britse krant The Guardian. Zij is werkzaam bij de afdeling epidemiologie en publieke gezondheid aan University College in Londen. Slechte eetgewoonten verhogen de kans volgens Lassale significant.

Lees meer over het onderzoek op AD.nl. 


Tags: