Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Oproep deelname Be FOCuSed onderzoek: Gratis online cursus over voeding, eetgedrag of duurzaamheid

15 december 2016 - Geplaatst onder: Depressie, Meedoen onderzoek

Voeding heeft invloed op hoe iemand zich voelt en depressiviteit kan mede veroorzaakt worden door ongezonde of eenzijdige voeding. Om deze reden voert de Vrije Universiteit Amsterdam het Be FOCuSed onderzoek uit dat onderdeel is van het grootschalige, Europese onderzoeksproject MooDFOOD. Dit project zal de vraag beantwoorden of gezonde voeding en een goed voedingsgedrag het ontstaan van depressie kan voorkómen. Hiervoor zijn online cursussen ontwikkeld die VU Amsterdam graag wil testen bij een breed publiek.

Wilt u een gratis online cursus volgen over voeding, uw voedingsgedrag of duurzaamheid? Doe dan mee aan het onderzoek Be FOCuSed dat onderzoekers van de VU de komende tijd uitvoeren. Als u meedoet, krijgt u behalve de gratis cursus ook feedback over uw eigen voedselinname en eetgedrag en tips uit alle vijf de cursussen.

We weten allemaal dat voeding invloed heeft op hoe iemand zich voelt. Daarom kan somber zijn ook effect hebben op uw eetgedrag en dus uw gezondheid. Het zou perfect zijn als mensen met een laagdrempelige en goedkope online cursus hun gedrag rondom voeding en duurzaamheid kunnen verbeteren en daarmee bijdraagt aan hun eigen gezondheid. Het is al aangetoond dat online interventies, gericht op de bevordering van gezondheidsgedrag, effectief zijn. Een groot voordeel van online cursussen is dat veel mensen er gebruik van kunnen maken, doordat ze goedkoop, flexibel en toegankelijk zijn. Toch zijn deelnamecijfers vaak laag en stoppen veel mensen voortijdig met de cursus.
Om te zorgen dat online cursussen wél aanslaan, is het cruciaal dat duidelijk wordt hoe deelnemers die cursussen ervaren en wat hun voorkeuren zijn. Ook willen onderzoekers weten voor welke mensen hun cursussen over gezonde voeding, voedingsgerelateerd gedrag en duurzaam leven het meest bruikbaar zijn. Deze informatie ontbreekt nu nog.

Vijf cursussen

Onderzoekers van de Vrije Universiteit en Aarhus Universiteit Denemarken hebben vijf verschillende cursussen ontwikkeld die informatie, praktische tips en oefeningen bevatten om gezonder te eten, uw eetgedrag te verbeteren of het milieu beter te beschermen.
U hoeft geen grote veranderingen door te voeren om een verschil voor het milieu of uw gezondheid te maken. In deze cursussen kunt u bijvoorbeeld aan de slag met leuke oefeningen en digitale dagboeken om afval te verminderen, impulsaankopen te voorkomen en uw inname van rood en bewerkt vlees te verminderen. Al deze dingen zullen bijdragen aan fitter en gezonder te voelen.

Doe mee met het onderzoek

Ook al hebben de ontwikkelaars dus behoorlijk veel kennis en ervaring, de vraag is nu hoe deelnemers hun cursussen ervaren, welke adviezen zij wel en niet opvolgen en of dat gemakkelijk gaat. Daarvoor zoeken ze proefpersonen ( 18-70 jaar) die acht weken een online cursus willen volgen en vragenlijsten willen invullen. Alle cursussen hebben een ander onderwerp. Loting bepaalt welke cursus u kunt gaan volgen. U kunt zelf kiezen hoeveel tijd u aan deze cursus besteedt en welke tips en oefeningen u gaat gebruiken en uitproberen. In elke cursus kunt u gebruik maken van online dagboeken om uw gedrag bij te houden. Deze dagboeken zijn ook via een app beschikbaar.
Meer info staat op befocused-vu.nl. Als u wilt meedoen, vul dan snel een vragenlijst in om te kijken of u mee kunt doen!