Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Online klachtgerichte mini-interventies verminderen depressieve klachten

19 januari 2017 - Geplaatst onder: Angst, Behandelmethoden, Depressie

De online klachtgerichte mini-interventies voor slaapproblemen, stress en piekeren verminderen depressieve klachten. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Medical Internet Research.

‘Beter slapen’, ‘Minder stress’ en ‘Minder piekeren’ zijn drie online trainingen om zelfstandig te werken aan slaap-, pieker- of stressklachten. Deze klachtgerichte mini-interventies (online KMI’s) worden aangeboden op www.snelbeterinjevel.nl.

Slaapproblemen, stress en piekeren zijn veelvoorkomende klachten die aantoonbaar samenhangen met depressie. Het doel van de online KMI’s is om depressieve klachten te verminderen en een depressie te voorkomen door het aanpakken van slaap-, stress- en piekerklachten.
De online KMI’s zijn gebaseerd op verschillende elementen uit cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, mindfulness en positieve psychologie. Belangrijke onderdelen zijn het dagboek en de modules met praktische informatie en oefeningen, zoals anti-pieker technieken, leren ontspannen en energie opladen. Men kan de trainingen zelfstandig en los van elkaar volgen. Aanmelden is gratis.

Lees meer over het onderzoek