Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Nieuwe depressie voorkomen met Preventieve Cognitieve Training

14 november 2017 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Depressie

Preventieve Cognitieve Training (PCT) biedt veelbelovende resultaten om nieuwe depressies te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek door professor Claudi Bockting. Afgelopen vrijdag presenteerde zij op het jaarcongres van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGCt) samen met andere onderzoekers de resultaten van recente landelijk studies.

Een depressie komt bij 40 tot 60% van de mensen terug. Het is daarom erg belangrijk om effectieve en laagdrempelige therapieën te ontwikkelen die voor iedereen beschikbaar zijn. De resultaten van PCT om nieuwe depressies te voorkomen zijn veelbelovend.

Uit de resultaten blijkt het volgende:

  • PCT (acht sessies) biedt bescherming tegen terugval. Deze bescherming duurt zelfs van twee tot tien jaar.
  • Het doorslikken van antidepressiva beschermt niet beter tegen terugval, dan het afbouwen van antidepressiva in combinatie met PCT.
  • PCT geeft extra bescherming tegen terugval bij mensen die antidepressiva blijven gebruiken na herstel. Mensen die de wens hebben om antidepressiva te stoppen na herstel en PCT krijgen, zijn dus niet slechter af dan mensen die antidepressiva doorslikken na herstel.
  • Het beste resultaat krijg je met een combinatie van PCT en het doorslikken van antidepressiva na herstel.

Opzet Preventieve Cognitieve Training

De PCT vindt wekelijks plaats gedurende twee maanden en wordt gegeven door cognitief gedragstherapeuten. De training is bedoeld voor mensen die hersteld zijn van een eerdere depressie. De training kan zowel in een groep aangeboden worden als individueel en wordt aangeboden in een boek en begeleid door de praktijkondersteuner van de huisarts.

Stoppen met antidepressiva

Een veelgebruikte andere manier om terugval te voorkomen is het blijven slikken van antidepressiva. Een groot deel van de mensen wil deze pillen niet jarenlang slikken of overweegt ermee te stoppen. Vooral in bepaalde levensfase zoals tijdens de zwangerschap,  vanwege zorgen over het effect op de baby. Dit effect onderzoekt professor Bockting nu in de Stop or Go-studie. Zwangere vrouwen die langere tijd stabiel zijn, bouwen ofwel de pillen af en krijgen de preventieve cognitieve training, of slikken de pillen door. Er wordt verwacht dat afbouwen of doorslikken van de pillen even goed is om emotionele stress en een depressieve terugval te voorkomen.

Bron: Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie