Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Nieuwe campagne ministerie van VWS maakt depressie bespreekbaar

10 januari 2018 - Geplaatst onder: Depressie, Overig

Met de nieuwe campagne ‘Hey! Het is oké’ wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) depressie bespreekbaar maken. Dit vinden zij belangrijk, want in Nederland hebben ruim 800.000 mensen een depressie.

Het ministerie heeft onlangs een peiling* laten doen onder risicogroepen. Daaruit blijkt dat jongeren (13-18 jaar) en jonge vrouwen (18-35 jaar) met een depressie of depressieve gevoelens wel over hun situatie willen praten. Maar de overgrote meerderheid vindt het lastig om zelf het gesprek te beginnen. Tegelijkertijd vermijden vrienden en familie het onderwerp vaak omdat ze bang zijn de ander te kwetsen.

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken startte het ministerie van VWS de campagne. Op het Segbroek College in Den Haag hebben vijftig leerlingen met staatssecretaris Paul Blokhuis de Hey-vlag gehesen. Met deze symbolische handeling laten zij zien dat depressie een serieus probleem is dat we kunnen aanpakken door er met elkaar over te praten.

De campagne

Met de campagne Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar en de website Heyhelpt.nl wil het ministerie van VWS het gesprek over depressie op gang brengen. De campagne besteedt extra aandacht aan jongeren en jonge vrouwen. Maar ook voor andere mensen met een depressie of psychische aandoening is het belangrijk om hierover te praten.

De komende periode vinden er onder de Hey-vlag verschillende activiteiten plaats om mensen te stimuleren met elkaar in gesprek te gaan. Zo is op woensdag 7 februari 2018 Moodcamp in Beesd. Op Moodcamp vind je onder andere de Moodcamp Obstacle Run (2 km lang met zo’n 10 hindernissen). Elke hindernis staat symbool voor een symptoom dat je kunt ervaren als je een depressie hebt.

* De peiling is van 22 tot en met 27 november 2017 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van het ministerie van VWS. Aan de peiling namen 1.513 respondenten deel waarvan 152 jongeren van 13 tot en met 18 jaar en 277 jonge vrouwen van 18 tot en met 35 jaar met (signalen van) depressie. Daarnaast namen er 1.084 respondenten vanaf 16 jaar deel die iemand kennen met (signalen van) depressie.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Foto: Ministerie van VWS/ Phil Nijhuis