Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Nederlandse mannen plegen twee keer vaker zelfmoord dan vrouwen

12 september 2018 - Geplaatst onder: Suïcide

In de documentaire Man in de knoop vertellen drie weduwen over de partner die zij verloren door zelfdoding. Het aantal mannen dat tot zelfdoding overgaat is twee keer zo hoog als het aantal vrouwen. Klinisch psycholoog en manager hulpverlening Judith de Heus van 113 Zelfmoordpreventie vertelt aan 2Doc waarom mannen die in de problemen zitten, vaak niet aankloppen voor hulp.

“Er is nog steeds veel schaamte voor psychische problemen, waardoor veel mensen, en met name mannen, te laat of geen hulp zoeken.” De Heus merkt dat veel mannen die om hulp vragen bij 113 ergens in hun leven zijn vastgelopen en dat als onoverkomelijk ervaren. Ze spreekt bijvoorbeeld regelmatig ondernemers die in de problemen komen met hun bedrijf, of mannen die net een partner hebben verloren. Ook zijn er veel homoseksuele en transgendermannen die rondlopen met zelfmoordgedachten. “Zij voelen zich vaker eenzaam en ongewenst, waardoor ze meer risico lopen om zelfmoord te plegen.

De rol van de man
De situaties van de mannen in de documentaire geeft volgens De Heus geen compleet beeld van de situatie: “In tegenstelling tot wat we in de documentaire zien, zijn de meeste mannen die zelfmoord plegen gescheiden, weduwe of ongehuwd. Uit onderzoek weten we dat het betrekken van naasten, zoals partners vrienden en familie, een belangrijke beschermende factor is. De meeste mensen die zelfmoord plegen, twijfelen tot op het laatst of ze dit moeten doen. Ze willen niet dood, maar willen vooral de psychische pijn die ze ervaren niet meer. Zelfmoordgedachten kunnen dan zo allesoverheersend worden dat je aan niets anders meer kunt denken en als het ware in een fuik loopt.”

Ook zijn rolpatronen volgens haar hierbij van belang: “Mannen hebben over het algemeen meer moeite dan vrouwen om te praten over wat er in hen omgaat. We leren jongens dat ze niet teveel mogen stilstaan bij verdriet en vooral door moeten gaan, sterk moeten zijn. Dat kun je lang volhouden en ook het afleiding zoeken in sport of iets met vrienden doen kan helpen, maar het is niet altijd voldoende.”

Lees het complete interview met Judith de Heus.

Over de documentaire
In Man in de knoop vertellen drie vrouwen over hun partners die zij verloren. De weduwen zagen hun partners in de loop der jaren veranderen. De komst van kinderen, problemen op het werk, maar ook verwachtingen van buitenaf zorgden ervoor dat de mannen zich steeds meer gingen isoleren.

Frans Bromet probeert te reconstrueren waar het mis ging en duikt met de drie vrouwen in het verleden. Hoe kan het dat deze betrokken vaders en lieve echtgenoten niet om hulp vroegen?

Bekijk de documentaire. 


Tags: