Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Moodivator App helpt bij depressie

23 september 2016 - Geplaatst onder: Depressie

Een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, Pfizer, stelt zich ten doel om middelen te ontwikkelen die de levens van patiënten verbeteren. In dat kader werd onlangs de Moodivator gelanceerd, die speciaal ontworpen is voor mensen die lijden aan een depressie: een van de meest voorkomende psychische stoornissen van nu.
moodivator

Aanvulling

Moodivator biedt geen behandeling op zich, maar wil een aanvulling zijn die patiënten in staat stelt om hun dagelijks leven verbeteren, meldt de farmaceut. De app biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om dagelijks de stemming bij te houden, doelen te stellen en routines te ontwikkelen. Daarnaast stuurt Moodivator haar gebruikers bemoedigende en inspirerende berichten, zo laat Pfizer middels een persbericht weten.

Zelfmanagement

In het bericht wordt ook gemeld dat de methode om via een app op de smartphone of tablet patiënten ondersteuning te bieden, sterk in opmars is. Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps, vooral omdat ze zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger maken.

De reguliere behandeling van depressie maakt vaak gebruik van methodes als meditatie, gesprekstherapie, lotgenotencontact en een persoonlijk gezondheidsplan. Maar juist voor depressieve mensen is het moeilijk om zich daaraan te houden. Gelukkig is de huidige technologie, zoals deze app, in staat om nieuwe methodes aan te bieden. Het moedigt mensen aan om meer actie te ondernemen in hun eigen situatie.

Niet bekend

Uit een Amerikaans onderzoek uit 2014 blijkt zelfs dat 70% van de patiënten met een psychische stoornis aangeeft mobiele applicaties te willen gebruiken om hun mentale gemoedstoestand te verbeteren. De app geeft de patiënt niet alleen extra motivatie om de behandeling vol te houden, maar geeft ook meer overzicht in behaalde resultaten. Er is niet onderzocht of de gegevens die de patiënten bij de Moodivator invoeren, met de farmaceut gedeeld worden.

Gemakkelijke grafieken

Psychiater Susan Kornstein, MD aan de Virginia Commonwealth University School of Medicine, hielp de app ontwikkelen en consulteerde daarvoor ook de wetenschappers van Pfizer. Kornstein vertelt: “Naar mate we ons steeds bewuster worden van de omvang en de ernst van depressies, geeft de moderne technologie, zoals de Moodivator app, ons een nieuwe en spannende methode om mensen met deze aandoening te helpen.

De optie om persoonlijke doelen te stellen, te volgen en te realiseren sluit mooi aan bij de cognitieve gedragstherapeutische technieken die ik vaak gebruik bij mijn patiënten. Bovendien zijn zowel stemming als de vooruitgang in gestelde doelen middels de gemakkelijke grafieken eenvoudig af te lezen. Die informatie kan vervolgens bijvoorbeeld worden gedeeld met de behandeld specialist en daadwerkelijk helpen bij het nemen van verdere beslissingen omtrent de behandeling.”

Real-time ondersteuning

Mobiele apps zijn in staat om belangrijke barrières aan te pakken en bieden daarnaast real-time ondersteuning. De Moodivator maakt gebruik van een eenvoudige en toegankelijke interface met aanpasbare functies. De bemoedigende en inspirerende berichten die de patiënten ontvangen, helpt ze om extra gemotiveerd te raken om zelf hun depressie te managen.

Maar let op: de Moodivator is niet een vervanger voor de behandeling van depressies! De app dient slechts ter ondersteuning van de behandeling. Elke patiënt moet samen met de eigen arts bepalen welke behandeling het best bij hen past en wanneer de behandeling gestopt kan worden.

De Moodivator-app is gratis te downloaden in de App Store door iPhone gebruikers.