Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Mindd-band moet symptomen van een depressie verminderen

22 juni 2017 - Geplaatst onder: Behandelmethoden

Een Zuid-Koreaanse start-up, Ybrain, ontwierp een hoofdband die de symptomen van een depressie moet doen afnemen. De Mindd-band is een wearable die in de frontale kwab van de hersenen van mensen met een depressie licht-elektrische schokken toedient. Ybrain hoopt hiermee mensen met een depressie te helpen.

Pijnloos

Het idee achter de Mindd-hoofdband is de stimulatie van de frontale kwab. In dat gedeelte van de hersenen is er bij een depressie namelijk sprake van afgenomen activiteit. Volgens Ybrain blijkt uit klinische testen dat het gebruik van de hoofdband effectief is en er geen bijwerkingen zijn. De toepassing van de band roept een tintelende sensatie op, maar is verder pijnloos. De gebruiker kan een app op de smartphone installeren, waarmee de mate van activiteit en slaappatronen worden gemeten. Deze gegevens worden automatisch gedeeld met de behandelaar.

Verder onderzoek

Eerder dit jaar werd de hoofdband goedgekeurd door het Koreaanse ministerie, dat toeziet op de veiligheid van medische apparatuur. Het slechts 150 gram wegende apparaatje van Ybrain wordt inmiddels dan ook geleverd aan ziekenhuizen. Uiteindelijk hoopt men dat het apparaatje in een later stadium ook thuis zal kunnen worden gebruikt door mensen die aan een depressie lijden.

De hoofdband stelt artsen overigens ook in staat om te controleren of patiënten de hoofdband daadwerkelijk hebben gebruikt. Momenteel nemen zo’n 150 Zuid-Koreaanse ziekenhuizen deel aan het onderzoek rond het gebruik van de Mindd-hoofdband. Op termijn staat er een klinisch onderzoek onder 500 deelnemers op het programma. Dit wordt uitgevoerd in samenwerking met Harvard Medical School.

Bron: Bright.nl