Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Meld je aan voor onderzoek naar mobiele apps tegen terugval depressie

29 januari 2018 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Depressie, Meedoen onderzoek

Het Radboud UMC doet onderzoek naar een combinatie van twee mobiele apps, die moet helpen om de kans op een terugval na een depressie te verminderen. Er worden nog deelnemers gezocht.

Het terugkeren van een depressie is een probleem dat voorkomt bij 50-75% van de mensen die eerder een depressie hebben doorgemaakt. Het op tijd herkennen en behandelen van zo’n naderende terugval is van groot belang, omdat een echte terugval dan vaak nog is te voorkomen.

De combinatie van de mobiele apps BeHapp en SMARD heeft als doel de kans op zo’n terugval met 30 % te verminderen. De apps zijn ontwikkeld door het Radboud UMC en gefinancierd door de Hersenstichting.

BeHapp en SMARD

De app BeHapp registreert de communicatie- en gedragspatronen van de patiënt en zal hiermee het risico op een terugval voorspellen. De tweede app, SMARD, zorgt er vervolgens voor dat er op tijd wordt ingegrepen. Deze app meet de stemming en lichamelijke symptomen meerdere keren per dag en biedt daarnaast trainingen die de kans op terugval moeten verminderen.

Mobiele apps tegen terugval depressie

Eerder ontwikkelde mobiele apps en online programma’s met als doel een terugval van een depressie te voorkomen, tonen momenteel wisselende resultaten. Daarom wil het Radboud UMC de combinatie van de mobiele apps BeHapp en SMARD uitgebreid testen. Er worden voor het onderzoek nog deelnemers gezocht, die driemaal of vaker in hun leven een depressie hebben gehad, maar momenteel klachtenvrij zijn. Aanmelden kan hier.

Bron: ICT&Health