Skip to main content

Start onderzoek naar behandeling met mdma bij mensen met PTSS

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) startte voor de zomer een onderzoek naar behandeling met mdma bij mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Voor het eerst krijgt mdma, de werkzame stof uit de partydrug ecstasy, in Nederland een geneeskundige toepassing.

“83 procent van de mensen met PTSS herstelt volledig dankzij mdma. Daar kan bijna geen enkele andere psychotherapie aan tippen”, vertelt Eric Vermetten, kolonel-psychiater bij defensie en bijzonder hoog­leraar aan het LUMC op de website van het Parool.

PTSS na levenbedreigende situaties

Vorige week gaf de medisch-ethische commissie van het LUMC groen licht voor de behandeling van acht Nederlandse oorlogsveteranen. Nederland telt zo’n 6000 oorlogsveteranen met PTSS. Ook duizenden politieagenten, brandweermensen en treinmachinisten liepen de psychiatrische stoornis op. De aandoening kan ontstaan na het meemaken of aanschouwen van levensbedreigende situaties, zoals schietpartijen, gijzelingen of suïcides.

Het trauma ontregelt het brein. De patiënten herbeleven de angst voortdurend, zijn hyper­alert en slapen slecht. Als die klachten jarenlang aanblijven, ontstaan vaak ook depressies en verslavingen, wat tot arbeidsongeschiktheid en ontwrichting van gezinnen kan leiden.

Mdma bij mensen met PTSS

Mdma-therapie zorgt ervoor dat patiënten eenvoudiger bij opgesloten gevoelens komen, aldus Vermetten. Onder invloed van het middel kunnen ze met speciaal opgeleide therapeuten de ervaringen bespreken die ze normaliter wegdrukken. Dat werkt heilzaam, omdat het brein de traumatische herinnering als het ware herschrijft in een minder angstige versie.

In Nederland waren eerder psychiatrische behandelingen met lsd, dat net als ecstasy onder de Opiumwet valt. Behalve studies naar medicinale mdma lopen er ook onderzoeken naar medicinale psilo­cybine en ketamine, psychedelische middelen die ook recreatief worden gebruikt. Ketamine helpt mogelijk tegen acuut suïcidaal gedrag en psilocybine tegen depressie.

Dat verboden middelen ook een geneeskun­dige werking hebben, is niet nieuw. De grens tussen roes- en geneesmiddel is dun en mode­gevoelig. Cocaïne was honderd jaar geleden vrij verkrijgbaar. Opiaten zijn verboden als roes­middel, maar op doktersvoorschrift toegestaan als pijnstiller.

Bron: Universiteit Leiden

Categorieën

TIP

Heb je een nieuwstip of zelf nieuws voor de nieuwsrubriek?
info@nedkad.nl