Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

‘Man o man’ bespreekt taboe in de mannenmaatschappij: suïcide

16 november 2017 - Geplaatst onder: Suïcide

De zelfmoord van zijn broer David was voor Nathan Vos aanleiding om het boek ‘Man o man’ te schrijven. “Al schrijvende kwam ik tot verrassende inzichten, bijvoorbeeld over de rol die je vader nog kan spelen in je leven.”

Moderne man

Nathan Vos werkte eerder voor De Telegraaf, Het Parool en DWDD en is tegenwoordig hoofdredacteur van het tijdschrift Zin. ‘Man o man’ verscheen in september en doet niet alleen op een eerlijke, rauwe en ontroerende manier verslag van een aantal suïcidegevallen, maar belicht daarnaast ook het verschijnsel ‘moderne man’ op heldere wijze.
Vos legt uit: “De dag waarop ik had bedacht gewoon maar eens een boek te gaan schrijven bleek, bizar, de dag van Davids dood. Die dag liep alles natuurlijk volledig anders dan ik ooit had gedacht. Maar toen ik ’s avonds op de bank zat dacht ik, ‘als ik nu niet íets ga schrijven, ga ik het mijn hele leven niet meer doen’. Maar die eerste regels waren voor mezelf, pas een jaar later belandden ze in het boek.”

Boek 'Man o man'

Klooiende mannen

In Nederland komen ruim twee keer zoveel mannen dan vrouwen door suïcide om het leven. Vrouwen daarentegen zijn twee keer zo vaak depressief. Hoewel het een niet per se met het ander te maken heeft, lijkt de correlatie volgens Vos helder: mannen zoeken geen of te laat hulp. Vos onderzocht waar het ooit moet zijn misgegaan bij zijn broer, sprak met de nabestaanden van lotgenoten van David, onderzocht pittige behandelmethodes, interviewde uiteenlopende professionals en dook in het onderwerp depressie. Vos: “Het onderwerp ‘klooiende mannen’ is niet iets waarin wordt voorzien in de non-fictie, al zijn de suïcidecijfers nog zo hoog. Al schrijvende kwam ik tot verrassende inzichten, bijvoorbeeld over de rol die je vader nog kan spelen in je leven.”

Gevaarlijk

Ook stelde Vos vast dat de manieren van hulpverlening anno 2017 vaak wat ‘vrouwelijk’ zijn ingericht, met veel aandacht voor gevoelens en praten. “Er moeten meer ‘mannelijke’ manieren te bedenken zijn om als man bij je gevoel te komen, bovendien moet het grote publiek kennisnemen van de risicofactoren die tot zelfmoord leiden,” vindt de schrijver. Om te besluiten: “Wij mannen moeten wat minder klooien en meer een écht leven leiden. Vaak weten we niet waar we voor staan, hoe we het beste met onszelf en met anderen moeten omgaan en wat we nou eigenlijk echt willen. We spelen rollen en dat is onhandig, zonde en soms dus gevaarlijk. De boodschap van ‘Man om man’ is even eerlijk als complex: Je faalt niet. Je doet wat je kunt. En dat is goed genoeg.”

‘Man o man’

‘Man o man’ is verkrijgbaar onder ISBN-nummer 978 90 388 0248 0. Frans Bromet maakt momenteel een documentaire over het boek, die in maart 2018 uitgezonden wordt. Nathan Vos is bezig met het oprichten van een platform van talenten en krachten, binnen maar vooral buiten het hulpverleningscircuit, dat mannen kan stimuleren hulp te zoeken – en zelf ook te geven.