Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Jaarlijks ontwikkelen bijna 200.000 mensen eerste psychische aandoening

18 januari 2013 - Geplaatst onder: Angst, Depressie

Jaarlijks ontwikkelen naar schatting 191.400 mensen voor het eerst een psychische aandoening, zoals een angststoornis, stemmingsstoornis of middelenstoornis. Jongeren, lager opgeleiden en mensen met een lager inkomen lopen een verhoogd risico.

Een scheiding, overlijden van een partner, verlies van werk of een beduidende teruggang in inkomen zijn risicofactoren. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de tweede meting van NEMESIS-2: de ‘Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2’.

Angststoornis en stemmingsstoornis kwamen het vaakst voor, gevolgd door middelenstoornis. Van de afzonderlijke aandoeningen waren dat depressie, specifieke fobie, alcoholmisbruik, gegeneraliseerde angststoornis en paniekstoornis.

Vrouwen, jongere respondenten, lageropgeleiden, mensen met een lager inkomen, mensen die een scheiding of het overlijden van hun partner meemaakten, mensen die hun werk verloren en mensen die een beduidende inkomensdaling meemaakten, hadden een grotere kans op een stemmingsstoornis, zoals depressie.

Vrouwen, jongere respondenten, mensen die een scheiding of het overlijden van hun partner meemaakten, mensen die een beduidende inkomensdaling meemaakten en mensen die voor het eerst een lichamelijke aandoening kregen hadden een verhoogde kans op een angststoornis. Een middelenstoornis kwam vaker voor bij mannen, jongeren, lageropgeleiden, mensen met een lager inkomen en mensen die een scheiding of het overlijden van hun partner meemaakten.

Lees het hele persbericht op de site van het Trimbos-instituut
Jaarlijks ontwikkelen 191.400 mensen eerste psychische aandoening


Tags: