Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Investeren in de behandeling van angst en depressie loont

22 april 2016 - Geplaatst onder: Angst, Depressie

Wereldwijd investeren in het behandelen van depressies en angststoornissen loont. Dat blijkt uit een artikel dat verscheen in The Lancet Psychiatry van 12 april 2016. De Wereldbank en de World Health Organization (WHO) studeren momenteel op de betekenis van deze studie. Zo meldt Het Trimbos.

Wereldwijd wordt weinig geïnvesteerd in geesteliike gezondheid. In landen met lage en middelhoge inkomens is dat minder dan jaarlijks $2 per persoon en dat loopt op tot $50 per persoon in rijke landen. Zo is er een gapend gat ontstaan tussen de zorgbehoeften van velen en beschikbare zorg – vooral in armere landen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor patiënten en hun familie, maar ook voor werkgevers en overheden door verminderde arbeidsproductiviteit. De kosten hiervan werden in 2010 geschat tussen de $2,5 en $8,5 triljoen en dit zal verdubbelen in het jaar 2030 wanneer geen flinke stappen worden gezet.

Investeren

In een studie die geleid werd door de WHO werd berekend wat het oplevert wanneer tot het jaar 2030 geleidelijk aan meer geïnvesteerd zou worden in basale maar fatsoenlijke zorg voor depressie en angst. De investering vraagt om jaarlijks $1,50 extra per wereldburger voor depressie en $0,88 voor angststoornissen. Opgeteld tot het jaar 2030 gaat het om een groot bedrag: $91 miljard voor depressie en $55 miljard voor angst (uitgedrukt in 2016 dollar). Deze investering verdient zichzelf echter ruimschoots terug. Bij depressie levert elke geïnvesteerde dollar $2,50 op door toegenomen arbeidsproductiviteit en dat wordt $5,30 wanneer ook de gezondheidswinst beschouwd wordt. Voor angst is die ‘return-on-investment’ respectievelijk $3,00 en $4,00.

Lees het complete artikel: Investeren in de behandeling van angst en depressie loont


Tags: