Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Internationaal stemmingsstoornissencongres ISBD-ISAD vindt plaats in Amsterdam

14 maart 2016 - Geplaatst onder: Depressie, Overig

De International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en de International Society for Affective Disorders (ISAD) organiseren in juli een gezamenlijk congres in Amsterdam. Dit is de eerste keer dat deze twee organisaties hun krachten bundelen.

Het internationale stemmingsstoornissencongres ISBD-ISAD biedt van 13 tot en met 16 juli een podium aan clinici en wetenschappers. Zij zullen hun kennis over het snelst ontwikkelende gebied van de psychiatrie, stemmingsstoornissen, presenteren en bespreken. De focus ligt tijdens het congres op bipolaire stoornis, depressieve stoornis en andere gemeenschappelijke comorbide psychiatrische aandoeningen.

Het programma bestaat onder andere uit:

  • Keynote lezingen. De befaamde Zwitserse emeritus hoogleraar psychiatrie en epidemioloog Jules Angst zal het podium betreden (“Was it wise to separate bipolar form unipolar depressive disorder ?”). Vanuit Nederland lichten Brenda Penninx (“Sad facts about the course of depression: a synopsis of key NESDA findings”) en Manon Hillegers (“What can we learn form bipolar offspring studies?”) hun onderzoeken toe.
  • Parallel symposia georganiseerd in tracks: clinical, treatment, basic science en interface.
  • Een aparte ‘expert by experience track’ van 5 parallel wetenschappelijke symposia die mede bedoeld zijn voor patiënten en verwanten, en waarbij steeds een ervaringsdeskundige één van de sprekers is.
  • Early morning brainstorming sessions over een actueel onderwerp.
  • Een cursus over hoe tot een succesvolle publicatie te komen.
  • Een apart ‘advocacy programma’, een publiekssymposium bestemd voor patiënten, hun verwanten en andere geïnteresseerden.
  • Twee uitgebreide postersessies, met daarin een uitgebreid overzicht van de belangrijkste onderzoeksbevindingen van het afgelopen jaar.

In de week van het congres opent het Van Gogh Museum een speciale tentoonstelling “De waanzin nabij: Van Gogh en zijn ziekte”.  Mede in dat verband zullen op de openingsdag van het congres ook twee lezingen aan Van Gogh en deze tentoonstelling worden gewijd.

Inschrijven voor het ISBD-ISAD Congres is al mogelijk.
En tot en met 21 april kan dat nog voor een gereduceerd tarief.


Tags: