Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Hoe een goede houding van invloed kan zijn op een depressie

9 februari 2017 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Depressie

Mensen die kampen met symptomen van een depressie kunnen tijdelijke verbetering op hun gemoed merken als ze het aloude advies opvolgen om rechtop te gaan zitten. Zo blijkt uit een recente studie uit Nieuw Zeeland.

Het stond al bekend dat onderuitgezakt zitten een negatieve invloed heeft op je humeur. Een rechte houding zorgt daarentegen voor een beter humeur. Wie rechtop zit krijgt meer energie, enthousiasme en kan zich beter concentreren dan iemand met een slappe houding.

Op basis van dit feit hebben wetenschappers aan de Universiteit van Auckland onderzoek gedaan naar de invloed die je houding heeft op een depressie. Elizabeth Broadbent leidde het onderzoek en licht toe hoe een houding het humeur beïnvloedt.

“Door een rechte houding ben je vaak trotser op wat je bereikt hebt en groeit ook je vermogen om problemen op te lossen. Je voelt je zelfverzekerder en enthousiaster. Een ‘slappe’ houding daarentegen stimuleert angst en stress.”

Behandeling

Het aannemen van een rechte houding is een simpele en hoog geaccepteerde interventie zonder veel risico die de patiënt zelf kan toepassen of naast andere behandelingen uitgevoerd kan worden.  Wel is het de bedoeling dat er meer onderzoek naar een rechte houding gedaan moet worden om de bevindingen ook in de klinieken en niet alleen in het laboratorium te bevestigen. Zo laten de onderzoekers weten.

Onderzoek

Broadbent verzamelde 61 patiënten die met een depressie gediagnosticeerd waren. Tijdens het onderzoek moest de ene helft van de groep de gehele tijd rechtop zitten, de andere groep mocht een ontspannen houding aannemen. Er volgden een aantal tests en tijdens het hele proces vroegen de onderzoekers de deelnemers naar hun humeur en hoe zij zich voelden.

Het eindresultaat: de deelnemers die een rechte houding hadden,  waren aan het einde minder moe en een stuk enthousiaster dan de andere helft van de groep. Zij voerden ook beter uit.

Broadbent zal haar proefschrift later dit jaar publiceren, maar concludeert nu al dat het aanwennen van een juiste houding moet worden opgenomen in de behandeling van een depressie.

Lees het complete onderzoek  Upright posture improves affect and fatigue in people with depressive symptoms