Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Hersendonoren gezocht voor onderzoek

31 mei 2016 - Geplaatst onder: Meedoen onderzoek

In Nederland hebben honderdduizenden mensen een psychiatrische aandoening zoals schizofrenie, depressie of een dwangstoornis. Om te onderzoeken wat er misgaat in het brein van deze patiënten is hersenweefsel nodig. Op dit moment is er echter een groot tekort aan menselijk hersenweefsel voor onderzoek. Daarom is de Nederlandse Hersenbank de campagne ‘We hebben hersens nodig’ gestart.

Om behandelingen voor mensen met een psychiatrische aandoening te verbeteren, is het belangrijk te begrijpen wat er misgaat in het brein. Het menselijk brein is echter zo complex dat dit niet in diermodellen of in reageerbuizen nagebootst kan worden. Op MRI-scans zie je veranderingen in grootte en activiteit van verschillende hersengebieden, maar je kunt niet zien wat er op celniveau gebeurt. Daarom is er menselijk hersenweefsel nodig.

Een orgaandonor is (nog) geen hersendonor

Met de campagne hoopt de Nederlandse Hersenbank dat meer mensen met een psychiatrische aandoening zich via de website wehebbenhersensnodig.nl registreren als hersendonor, om zo hun hersenen na overlijden na te laten voor onderzoek.

Lees alles over de campagne van de Nederlandse Hersenbank.


Tags: