Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Hersencentrum ontwikkelt app tegen terugkerende depressie

2 mei 2016 - Geplaatst onder: Behandelmethoden, Depressie

Een app die ervoor zorgt dat minder mensen terugvallen in een depressie: dat is het idee van een applicatie die wordt gefinancierd door het Hersencentrum van UMC Utrecht.

Door het vroegtijdig herkennen van een dreigende terugval in depressie willen onderzoekers van UMC Groningen, UMC Utrecht Hersencentrum en University of Oxford 30% minder recidieven (het terugvallen in een depressie) bereiken. Onderzocht wordt of het combineren van aparte al bestaande smartphone-apps kan leiden tot deze stevige reductie. Voor de ontwikkeling van de app is 300.000 euro uitgetrokken.

Depressie keert terug

Jaarlijks krijgen 550.000 Nederlanders een depressie. Voor een groot deel van deze mensen is het niet de eerste keer dat ze een depressie hebben. Het terugvallen in een depressie is een groot probleem dat bij 50 tot 75% van de mensen met depressie voorkomt. Als een depressie terugkeert veroorzaakt dat veel leed, verlies van sociale rollen, improductiviteit en hoge kosten, naast risico op zelfmoord en het chronisch worden van de depressie.

Interventie kan terugval voorkomen

Hoofdonderzoeker dr. Eric Ruhé legt uit: “Bij een naderende terugval in een depressie gaat je stemming geleidelijk achteruit. Een depressie is dan nog te voorkomen met de juiste interventie. Het is te vergelijken met boven aan een glijbaan zitten en een stukje naar voren glijden, vlak voordat je naar beneden glijdt. Dan kun je nog terug naar boven. Maar als je echt naar beneden glijdt, dan is er geen weg terug. En eenmaal beneden is de depressie een feit en de weg naar herstel lang. De uitdaging is om dreigende terugvallen vroegtijdig te herkennen en te behandelen. Patiënten komen nu vaak pas weer in beeld als de volgende depressieve episode zich weer volledig heeft ontwikkeld. De prognose is dan veel ongunstiger.”

Met dit onderzoek willen de onderzoekers een aanpak ontwikkelen waarmee iemand niet meer helemaal naar beneden glijdt, maar – zodra de daling inzet – dit sneller wordt herkend, en dat mensen vaardigheden leren om zelf terug te gaan naar bovenaan de glijbaan. Het doel van het onderzoek is om het percentage depressies dat terugkeert met 30% te verlagen bij de groep patiënten die meedoet in het onderzoek.

Lees meer over het onderzoek van het Hersencentrum.

 


Tags: