Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Gijs Naber kruipt in de huid van jonge getraumatiseerde oorlogsveteraan

15 oktober 2014 - Geplaatst onder: Overig

(Ro Theater) – In aangrijpende voorstelling LEGER, gebaseerd op waargebeurde verhalen, in de regie van Alize Zandwijk

In Nederland zijn ongeveer 130.000 veteranen. Vijf procent van de uitgezonden militairen ontwikkelt , soms tot vele jaren na dato, een Post Traumatische Stress-stoornis. De verhalen achter deze cijfers houden de topacteurs Gijs Naber en Herman Gilis bezig. Herman Gilis is gefascineerd door de geest en gedragingen van soldaten in de Tweede Wereldoorlog, jongens die vaak geen idee hadden waar ze terecht waren gekomen. Gijs Naber vraagt zich vooral af waarom zijn leeftijdgenoten zich laten verleiden tot het soldatenleven. Speciaal voor het Ro Theater schreef Rik van den Bos het stuk LEGER, over soldaten in Nederlandse oorlogsmissies en hun trauma’s. Alize Zandwijk regisseert beide acteurs in dit aangrijpende drama, dat gebaseerd is op waargebeurde verhalen van oorlogsveteranen. LEGER gaat in  première op vrijdag 13 maart 2015 in Zaal Ro Theater. Tournee van 11 maart t/m 7 mei 2015.

LEGER gaat over de jonge soldaat Berk. Hij is teruggekeerd van een vredesmissie, maar thuis kan hij niet meer aarden. In de oorlog heeft hij zijn vriend en kameraad Timo Bouwman verloren. De vader van Timo zoekt Berk op en vraagt hem mee terug te gaan naar dé plek waar Timo is overleden. Bouman wil de laatste momenten van zijn overleden zoon beleven en begrijpen. Berk wil er niets van weten en biedt hevige weerstand, want in zijn nachtmerries keert hij al steeds terug naar deze verschrikkelijke gebeurtenis. Bouwman helpt Berk om in zijn droom weer in actie te komen, om zichzelf te accepteren als een getrainde, goede soldaat die mag bestaan. Hij geeft Berk de opdracht om Timo los te laten en door te gaat. Op die manier zal Bouwman zelf misschien ook weer verder kunnen.

Uit LEGER: ‘’Jij zult het nooit begrijpen. Jij ziet de beelden niet, ruikt de geuren niet. Ik beschrijf aan jou een foto, maar voor mij is het een hele wereld. Wil je echt weten, hoe erg het is? Wil je echt dat ik een poging doe? Wil jij voelen wat ik daar heb gevoeld?’’

Gijs Naber (1980) studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en is sinds 2007 aan het Ro Theater verbonden. Daar was hij onder andere te zien in Lang en Gelukkig, Vreugdetranen drogen snel, Dood van een Handelsreiziger, Romeo en Julia, Baal, Koning Lear enSnorro. Naast zijn werk voor het Ro Theater was Gijs Naber te zien in films alsAanmodderfakker,  Zwartboek, Majesteit, Lang & Gelukkig, Loft, De Heineken Ontvoering.En  in tv-series als Penoza, Lieve Célin, De co-assistent en Annie M.G.
In 2012 ontving Gijs Naber de Arlecchino voor zijn rol als Biff Loman in Dood van een Handelsreiziger.  In oktober won hij De Gouden Kalf (2014) voor zijn hoofdrol in de filmAanmodderfakker.

Herman Gilis (1951) is sinds 1998 verbonden aan het Ro Theater. Hij speelde onder andere in Dood van een Handelsreiziger, Trommelen in de Nacht, Oedipus en Vreugdetranen drogen snel en Bossen en Vuurvrouwen. Voor zijn rol in Vrijdag van Hugo Claus won hij in 1997 een Louis d’Or en in 2012 is Herman Gilis nogmaals genomineerd voor de Louis d’Orvoor zijn rol als Willy Loman in Dood van een Handelsreiziger.

LEGER is een actuele voorstelling over menselijke verhoudingen en het verwerken van trauma’s en verdriet. LEGER maakt een Post Traumatische Stress-stoornis bespreekbaar, zet aan tot nadenken en meevoelen.

LEGER is na Slaaf, Vuurvrouwen en Als ik de liefde niet heb de vierde voorstelling dit seizoen van het Ro Theater over actuele thema’s in de maatschappij en verzet tegen de heersende orde.

Première vrijdag 13 maart 2015 in Zaal Ro Theater, Rotterdam

Tournee door Nederland van 11 maart t/m 7 mei 2015

Meer informatie + speellijst: www.rotheater.nl/leger


Tags: