Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

GGZ meldt: vaker virtual reality bij behandeling

22 mei 2017 - Geplaatst onder: Behandelmethoden

Technologische toepassingen zoals virtual reality (VR) worden door GGZ-behandelaars steeds meer gebruikt. Zij kunnen onder meer effectieve ondersteuning bieden bij de behandeling van PTSS of angststoornissen.

Dat is te lezen in een artikel van ICT&Health en de mening van Martine van Bennekom, psychiater bij GGZ Delfland. “In de veiligheid van de spreekkamer stellen wij cliënten bloot aan een wereld die grote gelijkenissen vertoont met de echte. Dat biedt veel voordelen. De behandelaar krijgt inzicht in hoe de cliënt zich in een bepaalde situatie gedraagt. Bovendien kunnen cliënten in een veilige omgeving hun angsten beoefenen.”

Kwaliteit

De psychiater verwacht dat de toepassing van VR de doorlooptijd van psychiatrische behandelingen korter maakt en de kwaliteit ervan verbetert. GGZ Delfland wil de onderzochte virtuele omgevingen de komende jaren zo breed mogelijk inzetten voor cliënten. Om dat te realiseren wil Delfland meer gaan samenwerken met ontwikkelaars, andere GGZ-instellingen en zorgverzekeraars. “Zo kunnen we meer onderzoek doen naar nieuwe VR-omgevingen en behandelingen optimaliseren”, besluit Van Bennekom.

Lees het interview met Martine van Bennekom over virtual reality (VR).