Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Derde landelijke congres Positieve Psychologie in april

29 februari 2016 - Geplaatst onder: Angst, Depressie

De Universiteit Twente organiseert in samenwerking met Trimbos-instituut, het NIP en het Tijdschrift Positieve Psychologie op 15 april het derde landelijke congres Positieve Psychologie. Deze editie gaat over veerkracht; het belang van aandacht voor compassie, welbevinden en stress in de (geestelijke) gezondheidszorg, onderwijs en coaching.

Het versterken van onze mentale veerkracht is misschien wel een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd, zo staat te lezen in de aankondiging. Zo wordt het aantal mensen in Nederland met chronische stress of burn-outklachten geschat op een miljoen. Vele miljoenen mensen hebben daarnaast last van angst- en depressieve klachten en er is steeds meer bewijs dat angst en depressie stressgerelateerde stoornissen zijn. Hoe kunnen we de veerkracht van kinderen en volwassenen, al dan niet met psychische klachten, versterken? Over die vraag gaat het congres.

Welbevinden speelt grote rol

Binnen de positieve psychologie is inmiddels veel wetenschappelijke kennis over veerkracht ontwikkeld. Zo wordt steeds duidelijker dat welbevinden een beschermende rol speelt tegen psychische stoornissen en dat de afwezigheid van welbevinden evenveel maatschappelijke impact heeft als de aanwezigheid van psychische stoornissen. Compassie is een van de factoren die een sleutelrol speelt bij veerkracht en het omgaan met tegenslag en moeilijke omstandigheden.

Op het congres worden onder andere lezingen gehouden door twee gerenommeerde, internationale wetenschappers: Corey Keyes, hoogleraar sociologie aan de Emory University in Atlanta, doet al 15 jaar onderzoek naar welbevinden en floreren. Hij laat zien dat afwezigheid van welbevinden en floreren een grote persoonlijke en maatschappelijke impact heeft. Paul Gilbert, hoogleraar klinische psychologie, is een van de voorlopers in het onderzoek naar compassie en grondlegger van Compassion Focused Therapy. In zijn lezing gaat hij in op emotieregulatie en compassie en de bouwstenen van het trainen van compassie.

Lees verder voor meer informatie over het congres.


Tags: