Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Depressie leidt tot toenemend alcoholgebruik en meer suikerbehoefte

17 februari 2017 - Geplaatst onder: Depressie

Depressie kan tot alcoholgebruik leiden; de mate van de depressie houdt verband met het ontwikkelen van een alcoholverslaving. Ook het omgekeerde is het geval: als er geen sprake is van depressie, is er geen alcoholbehoefte. Verder vergroot depressie de drang om suiker te eten.

Dit ontdekte onderzoeker Danai Riga van de Vrije Universiteit van Amsterdam na het bestuderen van de onderliggende mechanismen van depressie in de hersenen en dat leverde dus de nieuwe inzichten op in veranderingen die in de hersenen optreden bij depressie.

Daarnaast ontdekte Riga dat dat depressiesymptomen zich in een bepaalde volgorde ontwikkelen. Als eerste blijken sociale interacties hieronder te lijden, terwijl cognitieve functies, zoals leren en geheugen, pas later schade van de depressie ondervinden. Bij verder onderzoeken ontdekte zij dat de aantasting in leren en geheugen door de depressie op lange termijn door een blokkade in de hippocampus wordt veroorzaakt. De hippocampus is het deel van de hersenen waar het leren en geheugenontwikkeling plaatsvindt. Netten van eiwitten die zich rond de zenuwcellen vormen blijken verantwoordelijk voor deze blokkade. Na fysieke verwijdering van deze netten van eiwitten, is de verstoring van het geheugen verholpen.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE