Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Wat depressie met onze hersenen doet

26 april 2017 - Geplaatst onder: Depressie

Een depressief brein ziet er op een scan anders uit dan gezonde hersenen. Sommige delen verliezen volume of zijn minder actief, in andere gebieden is er soms een verhoogde bedrijvigheid. Zeer waarschijnlijk ligt de depressie aan de basis van deze verschillen.

De belangrijkste verschillen:

 

Vooraan in het hoofd: Prefrontale cortex

Vertoont verminderde activiteit. Dit hersendeel is onder andere betrokken bij het regelen van cognitieve en emotionele functies. Vooral de cortex cingularis, die de brug slaat tussen aandacht en emotionele functies, werkt bij depressie minder goed. Dat komt tot uiting in symptomen zoals denkstoornissen, gebrek aan interesse, gevoel van diepe droefheid en concentratiestoornissen.

Het midden van de hersenen: Hippocampus

Volumeverlies doet zich voor. Hier worden nieuwe herinneringen in het geheugen gevormd en opgeslagen. Het vermogen om dat te doen neemt bij depressie af. Dat verklaart symptomen zoals geheugenverlies en geheugenproblemen.

Thalamus

Vertoont verstoorde activiteit. Dit is het belangrijkste schakelstation voor inkomende zintuiglijke prikkels, zoals zien, horen en voelen. Deze informatie wordt hier verwerkt. De verstoring kan symptomen geven zoals angst en onrust.

Rondom de thalamus: Basale ganglia

Vertoont volumeverlies. Hier wordt de motorische activiteit geregeld zoals het aansturen en de timing van bewegingen. De afwijking verklaart waarom mensen met een depressie vaak vertraagd bewegen of bewegingsstoornissen krijgen.

Bron: Plusmagazine.knack.be