Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Depressie en probleemgedrag bij jongeren: dit stofje maakt het verschil

8 juni 2018 - Geplaatst onder: Depressie

De mineralocorticoid receptor (ook wel MR genoemd) kan het verschil maken tussen wel of geen depressie of probleemgedrag. De Utrechtse onderzoekster Hinke Endedijk onderzoekt de invloed van het stofje MR op de sociale ontwikkeling van adolescenten.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat de receptor een belangrijke rol speelt bij gevolgen van stress; het heeft een beschermende functie. Als iemand te maken heeft gehad met heftige stress en diegene heeft een goedwerkend MR, dan is de kans op een depressie kleiner. Het onderzoek van Endedijk gaat nog een stapje verder. Het onderzoeksteam van de UU en het UMCU wil weten welke invloed het MR heeft op de ontwikkeling van sociaal gedrag van adolescenten.

Wanneer iemand veel stress heeft ervaren in de vroege kinderjaren dan heeft dat gevolgen op hoe je op latere leeftijd op stress reageert. Bijvoorbeeld door heftiger op stress te reageren: hogere hartslag, meer zweten, een langzamer herstel van de stress. Of juist een afgevlakte reactie op stress. En het kan invloed hebben op ontwikkeling van de hersenen; op de prefrontale cortex, voorin je hoofd.

Die is nog volop in ontwikkeling bij adolescenten en belangrijk voor de hogere cognitieve functies zoals plannen, geheugen, aandacht en sociaal gedrag zoals het remmen van je gedrag. Endedijk: “Als vroege stress dus ook invloed heeft op ontwikkeling van die prefrontale cortex, is via die weg ook plausibel dat adolescenten die vroeger veel stress hebben ervaren minder sociaal zijn. We verwachten dus dat het ook consequenties heeft voor het sociale gedrag, maar dat is een hypothese. Gaat het ook echt zo?”

Lees het hele interview met Endedijk op de website van Universiteit Utrecht.

Bron: UU