Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Deelnemers gespreksgroep depressie en suïcidaliteit gezocht

19 mei 2017 - Geplaatst onder: Meedoen onderzoek

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam zijn op zoek naar deelnemers voor een gespreksgroep in het kader van een onderzoek naar indringende beelden en gedachten aan zelfmoord voor een nieuwe suïcidepreventiestrategie in patiënten met depressies.

Het onderzoek

Het doel van dit groepsgesprek is om ervaringen en ideeën van mensen die in het verleden te maken hebben gehad met depressie en suïcidaliteit inzichtelijk te maken, om zo een nieuwe behandelmethode te kunnen ontwikkelen voor deze klachten. De uit te wisselen ervaringen zullen betrekking hebben tot het beleven en ontvangen van behandelingen voor suïcidale gedachten en beelden en wat er positief en/of negatief was aan deze behandelingen. Ook zal u gevraagd worden mee te denken in de ontwikkeling van een specifiek behandelprotocol waarin de nieuwe behandeling van suïcidale gedachten en beelden verder zal worden vorm gegeven. Dit betreft een behandelprotocol van zogenaamde ‘suïcidale intrusies’ met behulp van de nieuw te ontwikkelen ‘Eye Movement Dual Task’. Voor en tijdens de bijeenkomst zal de onderzoeker u hier meer informatie en uitleg over geven.

Wat meedoen inhoudt

De groepsgesprek duurt circa 1.5-2 uur en zal plaatsvinden in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam, op zaterdag 27 Mei om 13:00-15:00 uur. Het is een bijeenkomst met 6-8 deelnemers waarin we via een gestructureerd gesprek willen inventariseren hoe we onze nieuwe behandeling optimaal kunnen maken voor patiënten en behandelaren. Later dit jaar zal er waarschijnlijk nog een focusgroep plaatsvinden.

Wanneer u zich opgeeft voor dit onderzoek, ontvangt u een informatiebrochure over de besproken onderwerpen: ‘suïcidale intrusies’ en de ‘Eye Movement Dual Task’ behandeling en wordt gevraagd of u deze goed kan doorlezen.

Voor het meedoen aan dit onderzoek krijgt u een onkostenvergoeding in de vorm van een cadeaubon ter waarde van €50 en uw reiskosten.

Hoe meld ik me aan?

Heeft u interesse of weet u een geschikt persoon, stuur dan een e-mail met vermelding van uw contactgegevens naar de onderzoeker Jaël van Bentum ( j.s.van.bentum@vu.nl). Voordat u de beslissing neemt, is het belangrijk om meer te weten over het onderzoek. In de informatiebrief vindt u details over de achtergrond van het onderzoek, wat er van u gevraagd wordt, en wat dit onderzoek u zou kunnen opleveren.  Download informatiebrief