Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Boek ‘Ik heb vliegangst’ is pleidooi voor openheid over paniekstoornissen

9 maart 2018 - Geplaatst onder: Angst, Overig

Een pleidooi voor meer openheid over paniekstoornissen. Dat is het boek ‘Ik heb vliegangst’ van Arlen Hoebergen. Een verhaal van een gewone Nederlander met een angststoornis. De auteur neemt de lezer stap voor stap mee door zijn dagelijkse ervaringen en de behandeling bij zijn psycholoog.

Uitgeverij Elmar: “Hoebergen is voor zijn werk en op lange vakanties al vaak de wereld overgevlogen. Als hij zich tijdens de voorbereidingen voor een verre zakenreis steeds slechter gaat voelen, stapt hij naar de huisarts. Misschien is het zijn suikerspiegel, of zijn bloeddruk. De arts stelt de diagnose ‘paniekstoornis’, en Hoebergen is onthutst. Hij is nuchter, intelligent, heeft een mooie baan, vrienden, een goede relatie. Hij is toch niet gek?”

ik heb vliegangstIk heb vliegangst

In het boek beschrijft Hoebergen zijn eerste kennismaking met psychotherapie, zijn klachten en zijn verdere behandeling. Gaandeweg blijkt de oorzaak van zijn vliegangst in zijn jeugd te liggen. Zijn pestverleden leidde tot verpletterende schaamte en een diepe angst om controle te verliezen, en dat had effect op zijn volwassen leven.

Dankzij therapie en medicatie slaagt de auteur erin om binnen één jaar weer te gaan vliegen. Hij heeft nog vrijwel dagelijks klachten, iets wat hij deelt met zijn vriendenkring en zijn werkgever, omdat dat hem verder helpt. Hij kan zijn verleden niet veranderen, maar wel de invloed op het heden verminderen. Hoebergen hoopt dat zijn verhaal meehelpt een einde te maken aan de schaamte en stigmatisering van mensen met psychische klachten. Open zijn over angst helpt.

‘Ik heb vliegangst. Diagnose: paniekstoornis’ van Arlen Hoebergen verscheen op 5 maart jl. bij Uitgeverij Elmar. Met een voorwoord van psycholoog Lonneke Mechelse.