Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Bloedtest kan helpen bij het vinden van het juiste antidepressivum

4 april 2017 - Geplaatst onder: Not Assigned

Of iemand met een depressie geholpen is met een bepaald medicijn is vaak moeilijk te voorspellen. Maar een bloedtest kan daar verandering in brengen.

“Op dit moment is het kiezen van een antidepressivum vergelijkbaar met het opgooien van een muntje”, vertelt Madhukar Trivedi, onderzoeker van de Amerikaanse medische universiteit UT Southwestern aan New Atlas. Bijna een derde van alle patiënten die aan een depressie lijden, reageren niet op de medicijnen die zij krijgen voorgeschreven en bijna 40 procent staakt het gebruik van de medicijnen alweer binnen drie maanden.

Met behulp van een simpele bloedtest kunnen er betere resultaten worden behaald, stellen Trivedi en andere onderzoekers van UT Southwestern. De onderzoekers vonden een correlatie tussen het C-reactief proteïne-niveau in het bloed en de wijze waarop patiënten reageren op bepaalde antidepressiva.

Betere behandeling

Mensen met weinig C-reactief proteïne (CRP) in hun bloed, blijken beter te reageren op het middel escitalopram, terwijl patiënten met een hoog CRP-gehalte juist weer meer baat hebben bij de stof bupropion. CRP is een eiwit dat door de lever wordt geproduceerd. Bij een ontsteking neemt het CRP-gehalte in het bloed toe.

Trivedi denkt dat de bevindingen van zijn team kunnen leiden tot een betere behandeling van depressies. “Het opgeven van alle hoop is een belangrijk symptoom van de aandoening”, verklaart hij tegenover New Atlas. “Maar als het mogelijk is om de uitkomsten van de behandeling te verbeteren met een bloedtest, dan is de kans groter dat patiënten doorgaan met de behandeling en daar de vruchten van plukken.”

Cognitieve gedragstherapie

Het is niet voor het eerst dat wetenschappers kijken naar biomarkers om de effectiviteit van een behandeling van een depressie te voorspellen. Zo bleek uit onderzoek in 2014 al dat bepaalde bloedwaarden een indicatie zijn of cognitieve gedragstherapie goed zal werken bij een patiënt.

Bron: Bright.nl.