Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

“Beter slapen vermindert angst en depressie”

12 september 2017 - Geplaatst onder: Angst, Behandelmethoden, Depressie

Beter slapen zou mentale problemen zoals angst, depressie en paranoia doen verminderen, schrijven onderzoekers van het Sleep and Circadian Neuroscience Institute van de Universiteit van Oxford. Zij onderzochten het effect van het behandelen van slapeloosheid met cognitieve gedragstherapie op paranoia, hallucinaties en andere mentale problemen.

Aan het onderzoek deden 3.755 studenten mee uit het Verenigd Koninkrijk. De onderzoekers probeerden de slaap van de deelnemers te verbeteren. Er werd gekeken welk effect dit op de mentale gezondheid van de studenten had. De ene helft studenten kreeg cognitieve gedragstherapie tegen slapeloosheid. De controlegroep kreeg een standaardbehandeling.

Beter slapen

Tijdens de sessies leerden de deelnemers van een virtuele slaapexpert om slapen met een bed te associëren. Ook werden de deelnemers gestimuleerd om voor het slapen over hun dag na te denken en hun slaapomgeving te optimaliseren. De groep studenten die gedragstherapie had gekregen, vertoonde een afname in slapeloosheid. Ook was er een lichte afname in het aantal hallucinaties en paranoïde gedachtes. Tenslotte zouden zij minder last hebben van depressie, angst, nachtmerries en ook zouden zij beter functioneren in hun dagelijkse bezigheden.

Bron: The Lancet