Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie

Angst en depressie door miskraam werkt door in volgende zwangerschap

4 juni 2011 - Geplaatst onder: Angst, Behandelmethoden, Depressie, Meedoen onderzoek

(Silhouet Literatuurscreening) –

Een miskraam of doodgeboorte gaat gepaard met angst en depressie, vooral bij een volgende zwangerschap. Een Amerikaans-Britse studie onderzocht in welke mate angst en depressie van een vorige zwangerschap doorwerken in een volgende succesvolle zwangerschap.

Moeders die eerder een miskraam of doodgeboorte hebben gehad, werden gevolgd vanaf de volgende zwangerschap tot 33 maanden na de bevalling van een gezonde baby. In die tijd vulden de moeders vragenlijsten in over angst en depressie.

Het aantal miskramen of doodgeboortes voorspelde in een volgende zwangerschap symptomen van angst en depressie, onafhankelijk van psychosociale of verloskundige factoren. Deze symptomen bleven bestaan ook in de periode na de bevalling, wat er op wijst dat de impact van een eerdere miskraam of doodgeboorte niet duidelijk afneemt na de geboorte van een gezonde baby.

Het verdient daarom aanbeveling vrouwen die een miskraam of doodgeboorte hebben gehad te begeleiden om de gezondheidsuitkomst van vrouwen en hun kinderen te verbeteren.

Onderzoek: Côté-Arsenault et al. Previous prenatal loss as a predictor of perinatal depression and anxiety. The British Journal of Psychiatry. 2011; 198: 373-378. USA/Groot-Brittannië.


Tags: