Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie

Allergie verhoogt kans op psychiatrische stoornis

26 april 2018 - Geplaatst onder: Angst, Depressie, Overig

Allergie verhoogt de kans op een psychiatrische stoornis, zoals een angststoornis of depressie. Dat blijkt uit een onderzoek in Taiwan. Het exacte verband hiertussen is echter nog niet duidelijk.

Het Taiwanees bevolkingsonderzoek besloeg een periode van vijftien jaar en er deden meer dan 46.000 mensen met allergieën en bijna 140.000 mensen zonder deze klachten aan mee.

Allergie verhoogt kans op psychiatrische stoornis

Over de hele periode gezien bleek 10,8 procent van de mensen met een allergie, zoals hooikoorts of astmatische klachten, een psychiatrische stoornis te ontwikkelen. Bij de mensen zonder allergie was dit slechts 6,7 procent. Mensen met een allergie hebben dus 1,6 keer zoveel kans op een psychiatrische aandoening dan mensen zonder allergie.

Na verdere analyse van de onderzoeksgegevens ontdekten de onderzoekers dat mensen met constitutioneel eczeem – ook een vorm van allergie –  juist een kleinere kans hadden op een psychiatrische stoornis. Ook het gebruik van bepaalde astma-medicatie hangt samen met een kleinere kans op psychiatrische klachten.

Verband tussen allergie en psychiatrische stoornis

De onderzoekers hebben niet verder gekeken naar het verband tussen allergie en een psychiatrische stoornis. Uit recente studies blijkt wel een verband tussen ontstekingen en psychiatrische aandoeningen. Ook allergieën roepen een ontstekingsreactie op, die mogelijk bijdraagt aan het ontwikkelen van bijvoorbeeld een angststoornis of depressie. Andersom kan de stress van een psychiatrische aandoening ook bijdragen aan fysieke symptomen, zoals astma.

Bron: Frontiers in Psychiatry